15 januari, 2016

Utrecht Natuurlijk blogt!

Woensdag 14 januari jl. verscheen het eerste blog van Utrecht Natuurlijk op de website: destadutrecht.nl. De blog is geschreven door Jessica van Essen, adviseur natuur- en milieucommunicatie.

Utrecht Natuurlijk blogt!

Afwisselend zullen Jessica van Essen en Jeroen Onck elke maand een blog schrijven over stadsnatuur voor de website destadutrecht. De eerste blog is geschreven in het kader van onze winterweek en sluit aan bij de vogelactiviteiten die wij zondag 17 januari a.s. organiseren op onze locaties. Lees hieronder de blog. Meer weten over vogels in Utrecht? Meld je dan aan voor onze vogelactiviteiten. Er is vast een vogelexcursie bij jou in de buurt!

Tuinvogels

Komend weekend is het weer Nationale Tuinvogeltelling. Deze telling wordt natuurlijk niet voor niets in de winter gehouden. In de winter zijn vogels gemakkelijker te zien en verblijven ze graag bij de huizen. In dorpen en steden is het immers altijd wat warmer, en er is meer voedsel te vinden. Denk maar aan alle vetbollen en pindaslingers die opgehangen worden. Nu is het dit jaar een bijzondere winter door een extreme El Niňo en ik ben benieuwd wat de telling gaat opleveren. Want, ik kan het mis hebben maar, dit jaar lijkt het toch een beetje anders. Oftewel: In mijn stadstuin vind ik het verdraaid stil.

De enige vogels die ik fanatiek in mijn tuin zie, zijn de koolmezen. Een mannetje met zijn brede zwarte ‘stropdas’, en een vrouwtje met een smalle. Sporadisch zie ik de merelman die andere jaren als een dikke zwarte bal de boom in beslag neemt en ieder ander eruit jaagt. Evenals de pimpelmeesjes met hun blauwe petje. Ik mis de roodborstjes, de mussen, de tortelduifjes en de twee dikke houtduiven. De laatste vermaken mij altijd prima met hun verwoede pogingen om ook in het voederhuisje te komen. Ook voor houtduiven geldt dat oefening kunst baart en uiteindelijk lukt het voordat de winter weer ten einde is. Ik hoop altijd wel dat ze niet klem komen te zitten.

Met de vogels in mijn gedachten fiets ik naar mijn werk. Ik zie kraaien, eenden en meerkoeten. Een groepje spreeuwen vliegt als één op als ik langsfiets en de meeuwen stampen in deze warme winter nog steeds hun wormenmaal bij elkaar. Een laatste poging om tuinvogels te spotten doe ik deze morgen in de boomgaard van Castellum Hoge Woerd. Tevergeefs, maar mijn oog valt op een bruine vlek weggedoken in het gras. Een hond wandelt voorbij en de vlek rent er als een haas vandoor. Ok, dat was niet waar ik naar op zoek was, maar een haas in een woonwijk van Utrecht, het blijft een bijzonder gezicht. Ik hoop dat ik ze, naast de vogels, nog lang kan blijven tellen.

Jessica van Essen
Adviseur Natuur- en Milieu Communicatie
Utrecht Natuurlijk

Meer leren over stadsnatuur: utrechtnatuurlijk.nl/activiteiten

Overig nieuws

22 april, 2017

Maatregelen vogelgriep opgeheven

Onze kippen en pauwen mogen weer naar buiten! Afgelopen woensdag 19 april heeft het ministerie bekend gemaakt dat nagenoeg alle maatregelen worden opgeheven. Lees verder
14 april, 2017

Inschrijving Fête de la Nature geopend

21 mei vieren we de natuur op Castellum Hoge Woerd met Fête de la Nature! Doe mee met een workshop in voorbereiding van de uitbundige lunch en geniet van theater en zang! Lees verder
7 april, 2017

Win met water in de Waterweek!

Van zondag 11 t/m zondag 18 juni is het Waterweek in Utrecht. We nodigen je uit om wateractiviteiten te beleven en te fotograferen. Zend je mooiste foto in voor onze Waterweekfotowedstrijd! Lees verder
28 maart, 2017

22 april: Dag van de Aarde op Steede Hoge Woerd

Wat maakt de aarde zo bijzonder? Gaan we door met leven en consumeren zoals de afgelopen decennia? Op 22 april staat de aarde centraal op Steede Hoge Woerd tijdens de Dag van de Aarde . Beleef grappige en verrassende activiteiten rondom duurzaamheid.
Lees verder